Boek
"Zij is een hoer, hij is stoer"

Gender en bijnamen onder Nederlandse scholieren


In deze studie onderzoekt antropologe Marijke Naezer naar welke ideaalbeelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid de bijnamen verwijzen die Nederlandse scholieren voor elkaar gebruiken. Zij vraagt zich daarbij af wat de verschillen zijn tussen de normen voor jongens en die voor meisjes. In haar studie analyseert zij bovendien de invloed van opleidingsniveau en etniciteit op deze normen.

Naezer voerde haar veldonderzoek uit in twee klassen van een middelbare school in Deventer, waarbij ze verschillende onderzoeksmethoden gebruikte zoals het laten schrijven van een opstel, een rollenspel, interviews en het opstellen van een lijst met bijnamen. Naezers onderzoek verheldert processen van beeldvorming rond mannelijkheid en vrouwelijkheid onder adolescenten, onderscheiden in de categorieŽn gedrag, uiterlijk en seksualiteit. In haar analyse licht een complexe jeugdcultuur op, deels verbijsterend traditioneel in oriŽntatie en intentie, deels creatief en tegendraads. Met haar scriptie Zij is een hoer, hij is stoer. Gender en bijnamen onder Nederlandse scholieren won ze de prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs 2003-2005.

De jury van de prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs 2003-2005 prijst Marijke Naezer voor de originele en heldere manier waarop zij een complex vraagstuk voor een breder publiek inzichtelijk maakt.

Publicatie
Marijke Naezer, Zij is een hoer, hij is stoer. Gender en bijnamen onder Nederlandse scholieren. Institute for Gender Studies, Radboud Universiteit Nijmegen, mei 2006. Prijs E 12,50 incl. portokosten. ISNB-10: 90-808648-3-8, ISBN-13: 978-90-808648-3-2.
Bestellen/downloaden
De publicatie is te bestellen bij Gender and Diversity Studies, Radboud Universiteit Nijmegen, Postbus 9104, 6500 HE Nijmegen of via de website: www.ru.nl/genderstudies of bij Wenneke Meerstadt, e-mail:

Klik hier om een digitale versie te downloaden.

Prof dr. C. Halkes Scriptieprijs
Deze prijs was een initiatief van het Institute for Gender Studies (nu: Gender and Diversity Studies), Radboud Universiteit Nijmegen. De tweejaarlijkse prijs is vernoemd naar prof. dr. C. Halkes, emeritus hoogleraar 'Feminisme en Christendom' en grondlegster van vrouwenstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Samenvatting
Klik hier voor de samenvatting van de scriptie.