Gender en diversiteit

Onderzoek intersekse/DSD en transgender hulpverlening (2019-2020)

In opdracht van het RadboudUMC Centrum voor Geslacht & Gender deed ik onderzoek naar hedendaagse discussies over intersekse/DSD en transgenderzorg. De belangrijkste discussie over intersekse/DSD zorg draait om vroege interventies, zoals operaties, bij babies en kinderen. Er wordt steeds meer bezwaar gemaakt tegen deze interventies, omdat het gebeurt zonder geïnformeerde toestemming van het kind zelf (informed consent). In het geval van transgender zorg wordt bezwaar gemaakt tegen het huidige “poortwachter-systeem”, waarin psychologen en psychiaters een belangrijke rol spelen in het verlenen van toegang tot medische interventies zoals hormonen en operaties, vooral als het om kinderen en jongeren gaat.

Middels literatuuronderzoek en expert-interviews analyseerde ik, samen met vijf co-auteurs, welke argumenten er door verschillende belanghebbenden gebruikt worden en welke lessen we uit de discussie kunnen trekken voor zowel de medische zorg als wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek zal resulteren in een wetenschappelijk artikel (gepland: 2021).

Media highlights:

Interview NPO Radio 1

Programma Intersekse en de M/V illusie:

Samen met Lara Aerts, regisseur van de minidocumentaire Meisjesjongensmix, bied ik een nieuw, avondvullend programma aan: Intersekse en de M/V illusie. Lees meer…