Gender en diversiteit

Onderzoek hulp aan transgender slachtoffers van huiselijk geweld (2021-2022)

In opdracht van Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, deed ik onderzoek naar hulp voor transgender slachtoffers van huiselijk geweld, samen met Maya de Blank, Willemijn Krebbekx en Gresa Gashi. We analyseerden hoe het komt dat hulporganisaties maar weinig transgender slachtoffers van huiselijk geweld zien, terwijl deze groep relatief vaak te maken lijkt te krijgen met huiselijk geweld. Voor dit onderzoek deden we 25 semigestructureerde diepte-interviews: 13 met transgender hulpvragers en 12 met hulpaanbieders.

Geïnterviewden gaven aan dat transgender slachtoffers van huiselijk geweld grotendeels onzichtbaar zijn in twee werelden: (1) in organisaties rond de aanpak van huiselijk geweld is transgenderthematiek vaak onzichtbaar, en (2) in de wereld van de transgenderzorg/belangenbehartiging is huiselijk geweld vaak onzichtbaar. Dit vormt een ernstige belemmering voor tijdige en passende hulp.

De resultaten en aanbevelingen zijn vastgelegd in het rapport “Onzichtbaar in twee werelden” (2022) en in het artikel “Dubbel onzichtbaar” in het Tijdschrift voor Seksuologie (2023).

Onderzoek intersekse/DSD en transgender hulpverlening (2019-2020)

In opdracht van het RadboudUMC Centrum voor Geslacht & Gender deed ik onderzoek naar hedendaagse discussies over intersekse/DSD en transgenderzorg. De belangrijkste discussie over intersekse/DSD zorg draait om vroege interventies, zoals operaties, bij babies en kinderen. Er wordt steeds meer bezwaar gemaakt tegen deze interventies, omdat het gebeurt zonder geïnformeerde toestemming van het kind zelf (informed consent). In het geval van transgender zorg wordt bezwaar gemaakt tegen het huidige “poortwachter-systeem”, waarin psychologen en psychiaters een belangrijke rol spelen in het verlenen van toegang tot medische interventies zoals hormonen en operaties, vooral als het om kinderen en jongeren gaat.

Middels literatuuronderzoek en expert-interviews analyseerde ik, samen met vijf co-auteurs, welke argumenten er door verschillende belanghebbenden gebruikt worden en welke lessen we uit de discussie kunnen trekken voor zowel de medische zorg als wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek heeft geresulteerd in een wetenschappelijk artikel: “We just want the best for this child” (2021).

Media highlights:

Interview Vrij Nederland (2023)

Interview NPO Radio 1 (2020)

Programma Intersekse en de M/V illusie:

Samen met Lara Aerts, regisseur van de minidocumentaire Meisjesjongensmix, bied ik een nieuw, avondvullend programma aan: Intersekse en de M/V illusie. Lees meer…

Video-interviews Dolle Mina’s (2009)

Ik deed video-interviews met twee kopstukken van Dolle Mina, voor het Oral History project van Aletta over de Tweede Feministische Golf en voor de documentaire ‘Dolle Mina: het lef om luidruchtig te veranderen‘.

Beschrijving weerbaarheidsprojecten op basisscholen (2009)

In opdracht van Movisie beschreef ik de manier waarop vier gemeenten basisscholen ondersteunen en motiveren om weerbaarheidstrainingen op te nemen in hun lespakket. Een beschrijving verscheen op weerbaarheid.nu, met zeven tips ter inspiratie voor andere gemeenten.

Evaluatie pilotproject Taal Totaal (2007-2009)

De monitoring en evaluatie van een nieuw inburgeringstraject voor analfabete allochtone vrouwen, dat zich niet alleen richtte op taalles, maar ook op maatschappelijke participatie van deze vrouwen.

I.s.m. Susan Mennen en Jose Backx (Radboud in’to languages).

Portretten van markante maatschappelijk werkers (2007)

Het updaten van bestaande en toevoegen van nieuwe portretten aan de digitale ‘Hall of fame’ van de Marie Kamphuis Stichting. In deze Hall of fame werden belangrijke en opvallende maatschappelijk werkers uit de afgelopen eeuw beschreven.

Onderzoek “Geschiedenissen van de vrouwenhulpverlening” (2006-2007)

De centrale vraag in dit onderzoeksproject van prof. Janneke van Mens en prof. Berteke Waaldijk luidde: Hoe kregen Nederlandse initiatieven op het gebied van de vrouwenhulpverlening vorm en hoe werden zij geïntegreerd in de reguliere hulpverlening?

Ik schreef op basis van archiefonderzoek en interviews een hoofdstuk over Stichting De Maan, een Amsterdams centrum voor methodiekontwikkeling, training en onderzoek in de vrouwenhulpverlening.

Samen met prof. Renée Römkens schreef ik nog een tweede artikel voor het boek, over Nederlands overheidsbeleid op het gebied van seksueel geweld.

Onderzoek “Zij is een hoer, hij is stoer” (2004-2005)

Afstudeeronderzoek met als onderzoeksvraag: naar welke ideaalbeelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid verwijzen de bijnamen die Nederlandse scholieren voor elkaar gebruiken?

Mijn onderzoek kreeg in 2005 de prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs 2003-2005, en werd in 2006 uitgegeven als boek. Het is helaas helemaal uitverkocht, maar een digitale versie kan worden opgevraagd via het contactformulier op deze site.