Jongeren, seksualiteit en sociale media

Onderzoek innovatieve methoden voor seksuele voorlichting (2021-2022)

Nederland kent diverse voorzieningen voor seksuele voorlichting en de “Nederlandse aanpak” staat internationaal bekend als pragmatisch, liberaal en progressief. Tegelijkertijd laat onderzoek zien dat er ook verbeterpunten zijn. Zo zijn er zorgen geuit over blinde vlekken, de dominantie van het volwassen perspectief en de geringe aandacht voor sociale ongelijkheden.

In de afgelopen jaren zijn er naast de meer “klassieke” vormen van seksuele voorlichting (klassikale lessen op school) steeds meer innovatieve vormen ontwikkeld, zoals theater, online en offline spellen, virtual reality en escaperooms. In mijn  onderzoek analyseer ik aan de hand van (participerende) observaties en interviews met ontwikkelaars/uitvoerders en jongeren of deze innovatieve vormen van voorlichting mogelijk bij kunnen dragen aan het verbeteren van seksuele vorming.

Het onderzoek resulteert in twee producten: (1) een Engelstalig artikel in een wetenschappelijk tijdschrift, samen met Willemijn Krebbekx (under review; publicatie verwacht in 2024) en (2) een Nederlandstalige factsheet voor professionals (hier te lezen).

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Fonds SOS van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. De factsheet werd gefinancierd vanuit Act4Respect van Atria en Rutgers.

Onderzoek “Sharing is caring” (2018-2019)

Van medio 2018 tot begin 2019 onderzocht ik samen met jongerencommunicatiebureau Jong & Je Wil Wat de ongeautoriseerde verspreiding van digitaal sexy beeldmateriaal door jongeren.

Het doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van jongeren om zonder toestemming digitaal sexy materiaal van anderen te verspreiden. We interviewden 21 jongeren die ervaring hadden met de ongewenste verspreiding van sexy beeldmateriaal. We analyseerden de motieven van de plegers, de verschillende scenario’s van ongewenste verspreiding en de onderliggende factoren die een rol spelen. Ook formuleerden we aanknopingspunten voor interventies.

Het rapport is hier te downloaden.

Promotie-onderzoek “Sexy adventures” (2012-2018)

Van 2012 tot 2018 werkte ik aan mijn promotie-onderzoek over jongeren en seksualiteit op sociale media.

Het debat over jongeren, seksualiteit en sociale media richt zich vooral op mogelijke gevaren en negatieve uitkomsten. Als gevolg worden de seksuele activiteiten van jongeren op sociale media vaak veroordeeld, verboden en gemedicaliseerd.

Mijn proefschrift doorbreekt deze ‘paniek’ rond sociale media. Het laat zien hoe jongeren sociale media gebruiken om vorm te geven aan tenminste vier dimensies van seksualiteit: seksualiteit als (1) een avontuur, (2) romantische intimiteit, (3) identiteit en (4) een leerproces. De analyse is gebaseerd op anderhalf jaar etnografisch veldwerk onder Nederlandse tieners, bestaand uit online en offline participerende observatie, focusgroepbijeenkomsten, interviews en een enquête.

Een digitale versie van het proefschrift is hier te downloaden.